Sunt încă atât de tineri – dar au totuși diabet, forma care apare de obicei la persoanele mai în vârstă: diabetul de tip 2, pentru că și copiii pot deveni diabetici dacă cântăresc prea mult.
Părinții sunt adesea îngroziți când aud că copilul lor are așa-numitul diabet cu debut la vârsta adultă. Acest diagnostic se pune acum din ce în ce mai des, deoarece există tot mai mulți copii grași: 15 din 1000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani suferă de diabet de tip 2.
Părinții nu ar trebui să respingă astfel de cifre ca fiind alarmiste. La urma urmei, medicii constată deja daune secundare ale bolii la copii, în special la nivelul ochilor și al rinichilor.
Ceea ce este insidios în legătură cu boala este faptul că, de multe ori, la început nu provoacă niciun simptom sau durere. Semnele inițiale, cum ar fi setea sau oboseala, nu sunt, de asemenea, deosebit de vizibile. Unii copii se descurcă mai rău la școală. Dar cine se gândește imediat la diabet atunci când există o scădere a performanțelor?
Hormonii de creștere și genele
Majoritatea copiilor se îmbolnăvesc în timpul pubertății. În timpul acestei faze, organismul eliberează hormoni, inclusiv hormoni de creștere. Acest lucru face ca celulele să fie mai puțin sensibile la insulină. Totuși, acest hormon metabolic este vital, deoarece reglează metabolismul zahărului. În mod normal, insulina aduce glucoza din alimente în celule. Cu toate acestea, dacă celulele nu mai reacționează la acest hormon, zahărul rămâne în sânge – se dezvoltă diabetul de tip 2. De asemenea, excesul de greutate crește rezistența la insulină.
Cu toate acestea, la majoritatea copiilor, nu doar obezitatea și hormonii de creștere sunt responsabili pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, ci și genele. Aproape toți adolescenții afectați au o rudă de gradul întâi sau doi care este diabetică, foarte des este vorba de tată, de mamă sau de amândoi. Dacă există deja cazuri de diabet în familia dumneavoastră, ar trebui, prin urmare, să vă asigurați că copilul dumneavoastră nu se îngrașă prea mult sau slăbește dacă este deja supraponderal.
Simptomele
Diabetul de tip 2 este greu de observat la copii la început. În cazul acestei forme de diabet, metabolismul devine treptat dezechilibrat. Deoarece concentrația de zahăr din sânge nu este extrem de mare, un copil cu această boală nu prezintă, de obicei, niciun simptom. Părinții observă adesea primele simptome doar atunci când nivelul de zahăr din sânge este deja de trei până la patru ori mai mare: Copilul este atunci în mod constant foarte însetat și trebuie să meargă frecvent la toaletă. În acest stadiu, rinichii sunt deja suprasolicitați și excretă glucoza în urină.
De asemenea, pielea copilului se poate decolora în anumite zone. Ceea ce poate părea la prima vedere un gât murdar poate fi un semn al diabetului de tip 2: mulți copii afectați dezvoltă boala de piele acanthosis nigricans. Decolorarea închisă la culoare se poate forma și sub axile sau în zona inghinală.
Copiii afectați au adesea și tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de lipide în sânge. La fete, apar tulburări ale ovarelor, cunoscute sub numele de sindromul PCO. Acesta se manifestă, printre altele, prin menstruații neregulate și acnee. În cazuri rare, infecțiile fungice din zona genitală pot fi un semn al diabetului de tip 2. Acesta poate afecta atât fetele, cât și băieții.
Boala poate duce la tulburări grave chiar și la o vârstă fragedă. Printre acestea se numără în special afectarea rinichilor. Uneori, retina ochiului se modifică, de asemenea, ca urmare a diabetului de tip 2. Pentru copil, această așa-numită retinopatie înseamnă o vedere mai slabă.
Diagnostic
La copii și adolescenți, diabetul de tip 2 este adesea descoperit din întâmplare, poate în timpul unei examinări din cauza obezității, când medicul de familie determină și nivelul de zahăr din sânge.
Medicul va întreba despre simptome și va verifica dacă există factori de risc suplimentari pentru diabet: Este cineva din familie deja diabetic? Este copilul prea gras? Și cât de în formă fizică este copilul? Medicul măsoară, de asemenea, tensiunea arterială a copilului, deoarece aceasta este adesea prea mare la cei afectați.
Medicul ia apoi o probă de sânge de la tânărul pacient. Un test de glicemie pe stomacul gol, adică atunci când copilul nu a mâncat sau băut nimic în prealabil, este cel mai informativ. O masă poate falsifica rezultatul testului.
Dacă nivelul de zahăr din sânge este mai mare de 7 milimoli pe litru (126 miligrame pe decilitru), copilul are probabil diabet. Pe stomacul gol, nivelul de zahăr din sânge nu trebuie să depășească 5,6 milimoli pe litru (100 miligrame pe decilitru). Aceasta corespunde unui vârf de cuțit de zahăr într-un litru de sânge.
Test de toleranță cu apă cu zahăr
Dacă nivelul de zahăr din sânge măsurat pe stomacul gol se situează între 5,6 și 7 milimoli pe litru (100 și 126 miligrame pe decilitru), este posibil ca copilul să aibă diabet în stadii preliminare. În acest caz, nivelul de glucoză din sânge la post este de obicei normal. Diabetologul va efectua, prin urmare, un test de toleranță la glucoză. Pentru a face acest lucru, copilul trebuie să bea un pahar mare de apă cu zahăr.
Două ore mai târziu, se ia sânge de la copil. Dacă nivelul de zahăr din sânge ajunge la 11,1 milimoli pe litru (200 miligrame pe decilitru), copilul este diabetic. De altfel, experții recomandă ca copiii cu un risc crescut de diabet de tip 2 să efectueze un astfel de test de toleranță la glucoză la fiecare doi ani, începând cel târziu de la vârsta de 10 ani.
Medicul poate determina și așa-numita valoare HbA1c. Aceasta este o valoare pe termen lung care arată cât de bine a funcționat metabolismul glucozei copilului în ultimele trei luni.
Diabetul de tip 2 duce rareori la complicații la copii și adolescenți. Cu toate acestea, experții recomandă examinarea ochilor și a rinichilor o dată pe an. Un medic conștiincios va examina, de asemenea, în mod regulat picioarele copilului. În cazul în care copilul are un nivel ridicat al lipidelor din sânge sau tensiune arterială ridicată, medicul va verifica, de asemenea, acest lucru în mod regulat.
Terapie
Cea mai eficientă terapie este pierderea în greutate. Celulele organismului reacționează atunci mai sensibil la insulină și celulele primesc din nou mai mult zahăr. Ca urmare, în sânge rămâne mai puțin zahăr, iar nervii și rinichii nu sunt afectați.
Acesta este motivul pentru care medicul va sugera probabil un tratament care ajută și copiii obezi, adică foarte supraponderali. Specialiștii îi instruiesc pe cei afectați în materie de nutriție și exerciții fizice: Care este cel mai bun lucru pe care trebuie să-l mănânce copilul? Ce activități îl vor ajuta să slăbească? Această terapie durează de la câteva săptămâni până la câteva luni și implică părinții încă de la început, altfel copilul nu se va ține de tratament. Acest lucru se datorează faptului că copilul trebuie să fie capabil să aplice ceea ce a învățat acasă.
Insulina te îngrașă uneori
Dacă un copil supraponderal a slăbit deja, dar nivelul de zahăr din sânge tot nu scade, medicul îi va prescrie medicamente. În Germania, numai comprimatele care conțin ingredientul activ metformină și insulină sunt autorizate pentru tratamentul copiilor.
Metformina scade nivelul de zahăr din sânge deoarece face celulele mai sensibile la insulină. În plus, medicamentul împiedică ficatul să elibereze în mod constant zahărul stocat în sânge. Un avantaj al metforminei este că rareori apare hipoglicemia.
În cazul în care metforminul nu este suficient pentru a normaliza nivelul de zahăr din sânge, copilul trebuie să își injecteze insulină. Dezavantajul acesteia este că aceștia pot continua să se îngrașe dacă continuă să mănânce mult. În plus, aproape toți adolescenții se tem de injecții. Prin urmare, cel mai bine este ca copiii să învețe cum să-și regleze singuri nivelul de zahăr din sânge, în cadrul unui program de educație privind diabetul.
Sfaturi
Copiii și adolescenții cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să facă exerciții fizice cât mai mult posibil. Acest lucru îi ajută să piardă în greutate. În loc să meargă la școală cu autobuzul, un copil ar putea, de exemplu, să meargă cu bicicleta. Părinții nu le fac niciun favor copiilor lor dacă îi duc cu mașina peste tot. Lăsați copilul să facă cât mai multe lucruri pe jos.
Exercițiile fizice regulate pot normaliza nivelul de zahăr din sânge, astfel încât un copil să aibă nevoie de mai puține medicamente sau să nu aibă nevoie de niciun medicament. Întrebați-vă copilul ce fel de sport îi place și fiți deschiși la solicitări neobișnuite, cum ar fi rugby sau dansul cu videoclipuri. Principalul lucru este să îi faceți să se miște.
Mâncatul în fața televizorului este deosebit de nefavorabil. Acest lucru se datorează faptului că distragerea atenției îi tentează pe copii să mănânce mai mult decât este necesar – chiar dacă sunt deja sătui. De asemenea, este recomandabil ca familia să mănânce împreună la ore fixe.
Alegeți bine experiența profesională și formarea profesională
Dacă un tânăr cu diabet de tip 2 dorește să facă un stagiu de practică sau o ucenicie, părinții ar trebui să discute în prealabil cu medicul care îl tratează. Acest lucru se datorează faptului că unele locuri de muncă sunt mai puțin potrivite pentru persoanele cu diabet. Acoperitorii sau zidarii, de exemplu, pot cădea de la înălțimi mari dacă suferă de hipoglicemie. Iar șoferii de autobuz sau conductorii de trenuri s-ar putea să nu mai poată să-și ducă pasagerii în siguranță la destinație într-un astfel de caz.
Sfatul unui expert
Expertul stern.de Thomas Danne, medic-șef la Centrul de diabet de la Spitalul pentru copii de pe Bult din Hanovra, răspunde la întrebările dumneavoastră:
Medicul a diagnosticat-o pe fiica mea cu diabet de tip 2. Se va însănătoși vreodată copilul meu?
Diabetul de tip 2 poate fi inversat doar dacă se poate reduce excesul de greutate. Apoi, metabolismul zahărului se poate normaliza în așa măsură încât tratamentul medicamentos este inițial inutil, iar copiii ar putea să nu aibă nevoie de medicamente până la vârsta a treia. Chiar și o ușoară pierdere în greutate este suficientă; copiii nu trebuie să aibă o greutate normală. Totuși, fără o schimbare a stilului de viață, nu este posibil să se renunțe la medicație. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că copiii trebuie să își schimbe obiceiurile alimentare și să facă mai multă mișcare.
De ce se îmbolnăvesc copiii și adolescenții de diabet de tip 2 în zilele noastre?
În primul rând, există o legătură foarte strânsă între creșterea obezității la copii și diabetul de tip 2. În al doilea rând, există o componentă genetică puternică. Dacă părinții dezvoltă această formă de diabet la o vârstă fragedă, copiii lor sunt, de asemenea, deosebit de expuși riscului. În al treilea rând, factorii etnici joacă un rol. Diabetul de tip 2 este mai frecvent la afro-americani, la persoanele de origine amerindiană și în Asia, iar copiii sunt mai predispuși să dezvolte această boală. Importanța factorilor sociali, pe de altă parte, este greu de spus. În orice caz, persoanele care provin din medii mai puțin educate au mai multe șanse de a fi supraponderale și, prin urmare, mai multe șanse de a avea diabet de tip 2. Dar sunt acestea mai predispuse să mănânce fast-food pentru că este aparent ieftin, sau mănâncă pentru că nu știu ce alimente au multe calorii?
De ce poate eșua terapia?
Stilul de viață nu poate fi schimbat atât de ușor cu o singură ședință de consiliere. De aceea, în spitalul nostru, oferim un program anual pentru copiii supraponderali, care constă în componente medicale și psihologice, sfaturi nutriționale și antrenament pentru exerciții fizice. Este foarte important să implicăm întreaga familie. La urma urmei, dacă toată lumea de acasă mănâncă sandvișuri cu cârnați, niciun copil nu va putea să se țină mult timp de salată. Și am constatat că, cu cât copiii încep mai devreme să își schimbe comportamentul, cu atât le este mai ușor. De aceea, ar trebui să învețe să mănânce sănătos și să facă multă mișcare încă de la grădiniță.
Ce pot face, ca mamă, pentru a-mi proteja copilul de diabetul de tip 2?
Cel mai important lucru este să evitați să fiți supraponderali. Cauza obezității este un dezechilibru între aportul alimentar și consumul de calorii. Prin urmare, părinții și copiii ar trebui să se asigure că au o dietă adecvată și că fac suficientă mișcare.